Quantcast
Channel: Bulgaria – sporttim.ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12

3 victorii din 3 pentru naționala feminină U20 la europeanul din Muntenegru, divizia B. Debut internațional perfect pentru secundul Miruna Crâsnic

$
0
0

Naționala feminină sub 20 de ani a depășit așteptările la Campionatul European divizia B și a trecut de prima fază a grupelor cu maximum de victorii. Turneul de la Podgorica a prilejuit debutul timișorencei Miruna Crâsnic ca antrenor secund în partidele internaționale oficiale. Dan Calancea este tehnicianul principal care a condus reprezentativa de tineret la cel mai bun start de întrecere continentală din ultimul timp.

Time-out România. Sursa foto: fiba.com

Sursa foto: fiba.com

România a jucat pe 9 iulie în meciul de deschidere a turneului găzduit pentru al doilea an la rând de capitala Muntenegrului la nivelul diviziei B. Tricolorele s-au impus cu 47-39 în disputa cu Belarusul, pe sferturi:15-14, 10-0, 10-16 și 12-9. Kincso Kelemen a fost cea mai bună marcatoare a României cu 12 puncte, urmată de Ana Ferariu și Vasilica Cuzic cu câte 11 puncte. De partea cealaltă Maryia Miasnikova s-a remarcat cu 12 puncte. La această partidă Mihaela Maxim s-a accidentat și nu a mai intrat în disputele următoare. Tot la meciul cu Belarusul a avut loc o întâmplare care va rămâne în amintirea celor care fac parte din delegația tricoloră. Într-un moment dificil pentru echipă în sfertul trei, tehnicianul Dan Calancea a încheiat un timp de odihnă strigând „hai băieții” (a antrenat 16 ani în prima ligă a băieților). Fetele din naționala U20 au preluat această încurajare de la meciul următor, decisiv pentru calificarea în faza următoare.

Ana Ferariu. Sursa foto: fiba.com

Ana Ferariu, cea mai bună marcatoare a României cu Bulgaria. Sursa foto: fiba.com

Grupa B a fost singura de la acest turneu cu patru echipe, celelalte având câte trei. România a întâlnit în a doua zi a competiției Bulgaria. După un prim sfert cedat cu 10-20, fetele pregătite de Dan Calancea și Miruna Crâsnic au întors rezultatul, și-au adjudecat următoarele perioade de joc cu 20-17, 17-10 și 14-9 și s-au impus cu 61-56, asigurându-și urcarea în primele opt la acest turneu. Ana Ferariu a reușit cele mai multe puncte în tabăra română, 15, iar Paula Lenart a încheiat în double-double cu 11 puncte și 13 recuperări. Borislava Hristova a fost coșghetera partidei cu 21 de puncte.

Ultima zi din prima fază a grupelor a adus duelul pentru prima poziție dintre România și Croația. Ambele veneau după două victorii și rezultatul conta mai ales în economia fazei a doua a grupelor. Acolo se iau în considerare rezultatele dintre formațiile calificate. Tricolorele își depășiseră deja rezultatele de la ultimele trei ediții cu calificarea în primele opt, dar nu s-au oprit. Și-au trecut în cont a treia victorie la acest turneu după 62-54 cu Croația, parțialul de 26-9 din sfertul trei fiind suficient pentru a se impune (ex-iugoslavele și-au trecut în cont celelalte trei sferturi: 18-19, 11-13, 7-13). Ana Ferariu și Paula Lenart au încheiat cu double-double: 16 puncte și 11 recuperări, respectiv 14 puncte și 10 recuperări. Au mai trecut de bariera celor zece puncte Cuzic cu 12 și Kelemen cu 11. De partea cealaltă, Iva Slonjsak a încheiat partida cu 16 puncte și 8 recuperări.

Sursa foto: fiba.com

Sursa foto: fiba.com

România a avut cea mai mică medie de puncte primite în prima fază a grupelor: 49,7 puncte încasate/meci. Lituanua a încheiat cu o medie de 51,5 puncte primite, având cu un meci mai puțin. Tricolorele au câștigat grupa B cu 6 puncte din 6, urmată de Croația cu 5 puncte, Belarus 4 și Bulgaria 3. Primele două s-au calificat în grupa principală E unde vor întâlni Cehia și Ungaria (calificate din grupa A). Toate cele trei formații din prima grupă au obținut câte o victorie: Cehia a trecut categoric de Ucraina cu 78-34, dar a pierdut cu Ungaria cu 57-72. Maghiarele au cedat la un punct cu Ucraina, 47-48, astfel că au încheiat pe doi în această primă fază. Totuși Ungaria este pe primul loc în grupa E unde contează doar rezultatele cu formațiile calificate. Maghiarele au o victorie mai clară cu Cehia, față de cea la opt puncte obținută de România cu Croația. În cealaltă grupă principală s-au calificat Lituania, Slovenia, Muntenegru și Marea Britanie, cu Lituania și Slovenia pornind cu câte două puncte în lupta pentru semifinale. Primele două clasate în faza a doua se califică în semifinale. Ocupantele podiumului la această competiție promovează în Divizia A.

Marți a fost zi de pauză, iar miercuri 13 iulie încep meciurile din faza a doua a grupelor. România joacă de la ora locală 22:15 cu Ungaria, iar joi de la 18:45 întâlnește Cehia. Sâmbătă sunt programate semifinalele și primele dueluri pentru locurile 5-8, iar duminică se decid locurile din clasament și cele trei formații care vor juca în Divizia A la ediția de anul viitor.

Comportarea de la acest campionat a elevelor lui Dan Calancea și Miruna Crâsnic este cea mai bună de la ediția din 2012 încoace. Tot tehnicianul Olimpiei CSU Brașov în LNBF a condus și acum patru ani România U20 la turneul final. La Klatovy în lot au fost destule nume din echipa care promova la U18 în 2010 la Timișoara. Revenind la ediția din 2012 a europeanului U20, atunci tricolorele au încheiat pe patru cu un bilanț de 4 victorii și 4 înfrângeri, trei din victorii obținute după prelungiri. Atunci s-a jucat în sistem round-robin, fiecare cu fiecare, iar româncele au fost devansate de Grecia, Germania și Ungaria în lupta pentru promovare. Au urmat trei ediții la care România a ocupat ultimul loc (9 la Albena în 2013, 10 la Sofia în 2014 și 10 la Podgorica în 2015, obținând un singur succes la aceste trei turnee, la precedenta ediție din Muntenegru).

Dacă experimentatul tehnicianul Dan Calancea a mai condus naționala de tineret la turnee europene, pentru secundul Miruna Crâsnic este prima experiență internațională ca secund. Timișoreanca are până acum un bilanț de 100% la partidele internaționale oficiale. Aceasta și-a încheiat cariera de jucătoare în 2013 după care două sezoane a făcut parte din staff-ul de la BCM Danzio unde s-a ocupat și de pregătirea fizică. Un alt timișorean, kinetoterapeutul Silviu Câmpean, face parte din staff-ul naționalei U20 la acest turneu. Lotul României este format din: Alina Pop, Kincso Kelemen, Marina Sfârlea, Ana Ferariu, Paula Lenart, Mihaela Maxim, Teodora Neagu, Vasilica Cuzic, Ioana Ghizilă, Andreea Aursulesei, Beatrice Peter și Raluca Matei. O mare parte din aceste fete au făcut parte din naționala U18 care a jucat la turneul de divizia B găzduit în 2014 și la Timișoara. Două dintre aceste jucătoare au evoluat în trecut pentru echipa de senioare din orașul de pe Bega. Teo Neagu a debutat în prima ligă la BCM Danzio cu care are în palmares un titlu la tineret, iar Ioana Ghizilă a fost legitimată pentru câteva luni la gruparea alb-violetă la începutul sezonului 2014-2015.

The post 3 victorii din 3 pentru naționala feminină U20 la europeanul din Muntenegru, divizia B. Debut internațional perfect pentru secundul Miruna Crâsnic appeared first on sporttim.ro.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12

Latest Images

Trending Articles